Προφίλ

“Μεσάντρα”

Όπως σε όλες τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδος, έτσι και στο νησί της Λέσβου, στον κάμπο της Ερεσού (παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό), βρίσκουμε τις πρώτες κατοικίες, μικρά εξοχικά σπιτάκια , στην ντοπιολαλιά ΚΟΥΛΕΣ, που κατοικούνταν από Απρίλη περίπου μέχρι Οκτώβρη. Συνήθως οι ΚΟΥΛΕΣ ήταν χτισμένες σε χωράφια με συκιές, ελιές, βυσσινιές, αμυγδαλιές, αμπέλια και πολλά άλλα δέντρα. Τα σπιτάκια αυτά, ήταν κατασκευασμένα με πέτρα και ξύλο, χωρίς πολυτέλειες, όπου φιλοξενούσαν τις οικογένειες, τι σοδειές, που μαζεύανε το καλοκαίρι και πολλές φορές και τα ζώα τους.
Οι πετρόχτιστοι τοίχοι, είχαν εσωτερικά κάποιες εσοχές που χρησιμοποιούνταν σαν αποθηκευτικοί χώροι, δηλαδή σαν πιατοθήκες, σαν ντουλάπια και ντουλάπες. Οι χώροι αυτοί ή ήταν εκτεθειμένοι στους επισκέπτες του σπιτιού, όπως οι πιατοθήκες ή ήταν καλυμμένες με ξύλινα κανάτια για τους πλουσίους, οι δαντέλες κεντημένες από την νοικοκυρά για να μην φαίνεται το περιεχόμενο τους. Οι νοικοκυρές συναγωνιζόταν πια θα κάνει το πιο όμορφο κέντημα για να καλύψει την Μεσάντρα της και να ομορφύνει τον χώρο. Την ημέρα ήταν όλα κρυμμένα πίσω από την Μεσάντρα, και το βράδυ βγαίναν από μέσα όλα τα στρωσίδια, τα υφαντά σεντόνια, τα μαξιλάρια, τα σκεπάσματα για να κοιμηθεί η οικογένεια.
Μια τέτοια κουρτίνα, Μεσάντρα διεσώθει από τα προικιά της γιαγιάς μας, που βρέθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, να ξεκουράζονται στο μπαούλο των αναμνήσεων μας.
Όταν στήσαμε τον πρώτο χώρο αναζήτησης παραδοσιακών γεύσεων (το ταβερνάκι μας) δίπλα στο Γένι Τζαμί στην επάνω σκάλα της Μυτιλήνης, μια συνοικία ιστορική, γραφική και νοσταλγική, αναζητήσαμε ένα όνομα που να ταιριάζει στο ταβερνάκι μας και στην φιλοσοφία των αναζητήσεων μας. Βαφτίσαμε λοιπόν το ταβερνάκι μας «ΜΕΣΑΝΤΡΑ» τόπος αναζήτησης παραδοσιακών γεύσεων, πλύναμε την Μεσάντρα μας, την κολλαρίσαμε γιατί είναι από φιλέ, την βάλαμε σε κάδρο και την στολίσαμε ως σύμβολο της οικογενειακής μας επιχείρησης.
Η ΜΕΣΑΝΤΡΑ ξανάζησε για να στολίσει. Βρήκε τη θέση της. Μετά ξεκίνησαν οι παραγωγές των σύκων τα αμπέλια, τα βύσσινα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το πάθος μας για τα αγνά προϊόντα! Το σήμα κατατεθέν μας συνεχίζει να είναι η ΜΕΣΑΝΤΡΑ, η οποία μας ενώνει με το παρελθόν, μας θυμίζει τις ρίζες μας και μας δίνει δύναμη και όραμα για το μέλλον, γιατί αν ξεχάσουμε το παρελθόν μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον μας.

Find & Follow us…

Instagram

Google

YouTube

Twitter

Ο κόσμος λατρεύει τα αγνά μας προϊόντα!

Οι πελάτες μας πάντα έχουν κάτι ενδιαφέρον να πούνε για τα προϊόντα μας και εμείς το λατρεύουμε:

Οι γεύσεις & οι νοστιμιές του νησιού μας, που επεξεργάζεστε με μεράκι, σας ευχόμαστε να φτάσουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας και ακόμα παραπέρα!

Νίκα Κ.

posted on, TripAdvisor

Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια… ότι καλύτερο έχει να μας δώσει η φύση, καταφέρατε να μας το φέρετε στο ράφι του σπιτιού μας. Μπράβο σας, όλα όσα δοκιμάσαμε είναι υπέροχα!

Σοφία Π.

posted on, foursquare

Φυσικά παραδοσιακά επεξεργασμένα προϊόντα της Ελλάδος με άρωμα Ανατολής. Τα συγχαρητήρια μου, τα προϊόντα σας είναι απλά τέλεια!

Νίκος Μ.

posted on, Yelp

Media by www.visitgreece.gr

Λέσβος το υπέροχο νησί μας!

Το πανέμορφο νησί μας στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, με τα πολλά του νερά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τους περίφημους ελαιώνες, το γλυκό μεσογειακό κλίμα, τις ιαματικές πηγές, το μοναδικό απολιθωμένο δάσος, τα επιβλητικά κάστρα και μοναστήρια, τους γοητευτικούς παραδοσιακούς οικισμούς και εκπληκτικά παραδείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη.

Και για τους λάτρεις του καλού υγιεινού φαγητού, η Λέσβος με τα μικρά καθημερινά θαύματα των φυσικών της προϊόντων από τη γη και τη θάλασσα, μαγειρεμένα και σερβιρισμένα σύμφωνα με την γαστρονομική παράδοση και την απλή και υγιεινή μεσογειακή κουζίνα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη!

Σας προσκαλούμε να μας επισκεφτείτε!


Δείτε τα Προϊόντα ή Επικοινωνήστε με εμάς