ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Καλλονιάτικο
Τοπική ερυθρή ποικιλία με πυκνό τσαμπί με μεγάλη ροζ ρόγα. Τα κρασιά της ποικιλίας χαρακτηρίζονται από αρώματα τριαντάφυλλου, φρούτα του δάσους, κανέλα, ενώ υπάρχει έντονη παρουσία ορυκτότητας λόγω του ηφαιστιογενούς εδάφους, γεγονός που τους χαρίζει μεταξύ άλλων, μακρά επίγευση. Η συγκεκριμένη ποικιλία οινοποιείται και ως λευκό κρασί (blanc de noirs) με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Το μοσχάτο Αλεξάνδρειας αν και φυτεύτηκε στην Ελλάδα μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα, η αγάπη του για την ζέστη το βοήθησε να εγκλιματιστεί τέλεια στην χώρα μας και να δώσει τα λαμπρότερα αποτελέσματα του σε αμπελώνες του βορειοανατολικού Αιγαίου. Χαρακτηριστικά της ποικιλίας: διακριτικά αρώματα, νότες βερίκοκου και μέντας και σχετικά πλούσιο σώμα.
Φωκιανό
Ερυθρή ποικιλία που παράγει οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, τη συναντάμε σε αιγαιοπελαγίτικα αμπελοτόπια και χαρίζει κόκκινα ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά. Οφείλει την ονομασία της στην πόλη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Στη Λέσβο και σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου χρησιμοποιείται η ονομασία Ρικαρά ή Ερι καράς που σημαίνει μαύρο δαμάσκηνο. Οι μαύρες μεγάλες ρώγες στο πυκνό τσαμπί της έδωσαν το δεύτερο όνομα της.
Μανδηλαριά
Στο νησί την συναντάμε και με τα ονόματα Γκντούρα ή Βάψα λόγω του έντονου χρώματος της. Τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύ σκούρο χρώμα, αρώματα υπερώριμων φρούτων, ζωικά αρώματα και μέτριο σώμα, με ατίθασες στιβαρές ταννίνες. Ο πολυδύναμος χαρακτήρας, της δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στη Λέσβο, όπου οινοποιείται μαζί με Φωκιανό.